Funderar du på hur du ska finansiera ditt köp av bil? Räntan är generellt lite högre än för bolån, men lite lägre än ett vanligt blancolån. När man tar ett billån är det vanligt att man får låna till 75-80%, alltså en kontantinsats om minst 20% för kunna få billånet. Det kan gå att låna till hela beloppet, men då är oftare den delen av lånet kopplad till en högre ränta och oftast krav från långivaren på lite högre amorteringstakt.

Viktigt att kalkylera med värdeminskningen av bilen

Nya bilar faller i värde, därför är det klokt att inte belåna sig över bilens värde utan snarare eftersträva att amortera minst i den takt som bilen succesivt faller i värde. Om man ska göra en kalkyl på en begagnad bil kan man utgå från anskaffningskostnaden. En schablon som man sedan kan använda är att bilen körs 1500 mil om året (individuellt, justera uppåt eller nedåt beroende på om man kör mer eller mindre). Anger man sedan antalet år man tänkt äga bilen så har man bra kalkylunderlag. Värdeminskningen delas sedan med det antal år du har tänkt behålla bilen, det vill säga innehavstiden. På olika bilsajter finns utförliga kalkyler som är enkla att testa.

Ansök om ett billån idag

Olika sätt att låna till bilen

  • Vanliga banken
  • Hos bilfirman
  • Billeasing
  • Baka in billånet i bolånet
  1. Vanliga banken: De flesta billån hos banker har en ränta som ligger någonstans mellan ett bolån och ett provalån i ränta. Som alltid gäller det att vara uppmärksam på avgifter såsom uppläggningsavgifter och aviavgifter, men det är också värt att förhandla för banken är ofta villig att och att förhandla bort dessa avgifter för lojala kunden.
  2. Hos bilfirman För nya bilar erbjuder bilhandlaren ofta fördelaktiga lån. Olika bilmärken är ofta återförsäljare och förmedlar lån till olika finansbolag. Räntan kan ofta vara i linje med bankernas när det gäller nya billån. Det är viktigt att hålla koll på villkoren över tid, dvs om samma villkor gäller hela tiden eller om det är tidsbegränsat och kopplat till någon kampanj.
  3. Billeasing är ett alternativ till att låna och köpa en bil. I praktiken hyr man då bilen under en viss tid. Leasing har under många år varit populärt bland företag som kan göra avdrag för moms. Men under de senaste åren har även privatleasing ökat i popularitet. Trots att det inte går att göra avdrag på samma sätt som för företag och att det inte är lika fördelaktigt rent ekonomiskt, ökar privat leasing i popularitet. Många tycker att det är bekvämt och enkelt, ofta ingår fria däckbyten, fri service och fria reparationer. Det finns också upplägg där man helt enkelt hyr sin bil till en fast månadskostnad som inkluderar allt. Ofta avtalar man körsträcka, bestämmer tid och betalar en leasingavgift per månad för nyttjandet av bilen. När avtalstiden är till ända återlämnar man bilen till leasingföretaget.
  4. Baka in billånet i bolånet: Med de låga boräntorna som vi har haft de senaste 10 åren är det många som valt att utöka lånet på bostaden för att få plats med finansiering av ett bilköp. Väljer man att baka in bilköpet i bolånen ska man noga räkna först, speciellt sedan det nya amorteringskravet har införts. Att utöka bolånen betyder att man måste lägga om hela lånet som då anses som ett nytt lån och därmed måste amorteras. Se nya amorteringskravet här! Lånar man till bilen är det klokt att betala av lånet i den takt som bilen faller i värde, dvs anpassa amorteringen så att den också täcker återbetalningen av bilköpet.