Funderar du på att köpa en båt? Eftersom båtar oftast är dyra (allt är relativt) så behövs det för det mesta finansiering för kunna köpa en båt. Det finns olika sätt att gå till väga vad gäller lån till båt. Båtens värde minskar i de flesta fall efter köpet och eftersom lånen för båt ofta är ganska stora läggs lånen oftast upp på lite längre tid. I de flesta fall vill kreditgivare och banker att man amorterar på lånet. Ju större värdeminskning på båten, desto mindre säkerhet får banken för lånet. Ett båtlån läggs upp precis som ett billån (även om en båt oftast inte tappar i värde lika snabbt som en bil).

Viktigt att kalkylera med värdeminskningen av båten

Enligt experter inom båt branschen brukar man räkna med att en helt ny båt från fabriken minskar med 10-15 % i värde under det första året. Därefter minskar värdeminskningen oftast i lite långsammare takt, men det beror såklart också på vilket båtmärke det är och modell. Faktumet är att det till och med finns några exempel där andrahandsvärdet är det samma eller mer efter 10 år.

Ansök om ett båtlån idag

Låna med hjälp av båten som säkerhet

Det är ofta möjligt att få ett båtlån med båten som säkerhet. Många långivare erbjuder att man får låna upp till 80% av båtens värde, när man har båten som säkerhet. Det innebär alltså att man behöver en kontantinsats på 20% för att kunna ta ett båtlån. Räntan varierar mellan olika långivare när du har båten som säkerhet, så jämför och förhandla alltid ränta. Precis som vid bolån och blancolån så gör kreditgivaren en bedömning av låntagarens ekonomiska situation, båtens pris, båtmodell och märke, tillverkningsår och så vidare. Bra kreditvärdighet, stabil inkomst och bra belåningsutrymme är precis som för andra krediter bra förutsättningar för bästa möjliga villkor och låg ränta