Se över dina räntor & jämför räntealternativ på marknaden? Vi hjälper dig jämföra räntor & bindningstider på privatlån och bolån

Jämför räntor på bolån och privatlån hos Comboloan

Att jämföra räntor är centralt när man ska ansöka om lån. Oavsett om det gäller privatlån, billån, båtlån eller bolån så kan man spara många tusentals kronor på att jämföra räntor. Om du har för avsikt att på egen hand förhandla fram din ränta är det klokt att åtminstone jämföra minst 3 olika långivare.

Jämför räntor oavsett om du förhandlar själv eller om du tar hjälp

Vi på Comboloan uppmuntrar att man alltid jämför räntor oavsett om man använder Comboloans räntetabell för privatlån eller bolån alternativt att man väljer våra förmedlingstjänster för privatlån eller bolån. Förmedlingstjänsten ställer alla långivare som är med på panelen emot varandra och man väljer sedan det erbjudande med lägst ränta eller andra villkor som matchar ens egna önskemål bäst. En fördel när man använder låneförmedlare som Comboloan är att bara en kreditupplysning registreras trots att alla långivarna på panelen tar del av upplysningen, medan om man söker på egen hand, så tar respektive långivare ut en kreditupplysning vardera, vilket är negativt för ditt kreditbetyg.

Jämför ränta för olika lånetyper

Det finns två typer av lån; lån utan säkerhet och lån med säkerhet:

· Lån utan säkerhet är de lån som tas utan att det finns någon form av tillgång som pant.

· I motsats, när lånet är med säkerhet så görs det med en pant som ofta är en bostad, men kan också vara tex en bil eller en båt.

Som lån utan säkerhet räknas vanligtvis privatlån, blancolån, snabblån och medlemslån. Dessa lån har inte någon koppling till en fysisk egendom, som garanterar lånet. Räntan för lån utan säkerhet är generellt sett högre än för lån med säkerhet.

Lån med säkerhet är vanligtvis bolån eller bostadslån, men kan också vara t.ex. billån eller båtlån. Räntan på dessa lån är oftast lägre än för lån utan säkerhet då det finns en betydande säkerhet i form av ett hus eller någon annan fysisk egendom som pantsätts och som banken kan ta över om lånet inte kan betalas tillbaka.

Vad avgör vilken ränta man kan få?

Räntan avgörs primärt av kundens kreditvärdighet, alltså hur säkert det är att man kan betala tillbaka lånet. Detta grundar sig i sin tur på:

· hur mycket man tjänar

· hur säker anställningen är,

· hur mycket andra lån hushållet har

· om man har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo.

Vilken typ av lån man ska ha beror främst på vad du ska använda pengarna till. Ska man köpa en bostad är det oftast bäst att ta ett bolån, men med de nya amorteringsreglerna kan det finnas anledning för individuella hushåll att överväga privatlån. Läs mer om amortering här!

Vilken typ av ränta ska man räkna på?

Två typer av ränta som är viktigt att känna till och hålla isär är:

· nominell ränta

· effektiv ränta.

Den nominella räntan är den räntesats som vanligtvis förekommer när man diskuterar och läser om olika lån. Den nominella räntan brukar synas i annonserna för lån och stå framför %-tecknet. Sammantaget kan man säga att nominell ränta är den %-andel av den totala skulden som man ska betala till långivaren varje år.

Den effektiva räntan som inte alltid är helt enkel att räkna ut på egen hand är den ränta man i praktiken betalar för lånet inklusive alla avgifter, tex aviavgifter och uppläggningsavgifter.