Kreditupplysning görs för att bedöma din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Det är viktigt att inte ha för många kreditupplysningar om man vill få bra lånevillkor.

En viktig del som många inte tänker på är att det är fördelaktigt för dig som låntagare att begränsa antalet kreditupplysningar som tas inom vissa tidsramar. Bankerna ser generellt att kunder som har många kreditupplysningar inom kort tid, dvs någon med hög kreditaktivitet som någon negativt då det anses öka låntagarens riskprofil.

När du ansöker om blancolån är det därför fördelaktigt att använda sig av en låneförmedlare, eftersom alla långivare kommer att ta en kreditupplysning på dig men endast en kreditförfrågan kommer att registreras i din historik hos UC (eller annat kreditupplysningsföretag). 

Ansöker ni om lån vi Comboloan tas det bara en kreditupplysning. Comboloans låneförmedlartjänst hittar ni här!

UC och andra kreditupplysningsföretag

UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige, men det finns även konkurrenter i form av t.ex. Creditsafe, Bisnode och Syna. Företag och inte minst banker använder en kreditupplysning för att kunna bedöma vilken ”risk” kunden utgör för företaget/banken. Ansöker man om lån via Comboloan tas en kreditupplysning från UC:

Hos UC går det att redan innan man ansöker om ett lån att ta reda på hur ens eget kreditbetyg ser ut. Tjänsten heter kreditkollen och anger då en s.k. UC-score. UC-Score i Kreditkollen går från 0-999, högre score = ju mer kreditvärdig är du. Och med ett högt UC-Score kan man bland annat få högre lånebelopp från långivarna, och bättre villkor som t.ex. lägre ränta när man väl tar ett lån.

Kreditvärdigheten beräknas fram via en UC-score

För att kunna beräkna fram en UC-score använder UC sig av några nyckelparametrar:

· nuvarande lån och hur stora de är

· om kunden har betalningsanmärkningar

· hur många kreditupplysningar som gjorts på kunden under det senaste året

· den taxerade inkomsten.

Har man som privatperson t.ex. betalningsanmärkningar bedöms man generellt vara en större risk och man får då sannolikt e lägre UC-score och det kan betyda att banken avstår från att erbjuda en kredit eller att kunden kanske erbjuds ett lägre belopp. Har man som kund å andra sidan en hög inkomst, inga betalningsanmärkningar, få kreditupplysningar och inte så mycket lån i förhållande till inkomst eller bostadens värde, då får kunden sannolikt ett högre UC-score.

UC erbjuder andra liknande tjänster, bl.a. Min Upplysning där man som kund kan sin egen kreditupplysning. I kreditupplysningen framgår vilka lån och krediter man har, om man har betalningsanmärkning och när den i så fall går bort (en betalningsanmärkning stannar i 3 år) och vilka de senaste kreditförfrågningarna på en själv är.