Studiemedel är en statligt administrerad försörjning för studerande, och innefattar lån, ofta kallade studielån och Studiebidrag, ofta kallat Studiebidrag. Den som ska studera och uppfyller grundkraven kan välja om man vill nyttja bara Studiebidraget eller om man också vill lägga till ett studielån. Centrala Studiestödsnämnden (CSN) administrerar utbetalningarna av studiemedel.

Studiemedel, vad är det egentligen?

Jo, det är de samlade Studiebidrag och lån som du kan ansöka om hos CSN, Centrala studiestödsnämnden.

Cirka 1,5 miljoner personer har svenska studielån och den genomsnittliga CSN-skulden för låntagare som bor i Sverige är ungefär 136 400 kronor. Totalt är låntagarna skyldiga drygt 213 miljarder kronor. Här är svaren på vanliga frågor om studiemedel

För det första så är det en skillnad på Studiebidrag och studielån. Dessa två tillsammans utgör studiemedel som du som studerar på högskola eller universitet kan ansöka om.

Du väljer själv om du vill ta lån eller inte. Du kan välja att bara ta Studiebidragsdelen, och den delen behöver du inte betala tillbaka. Du kan också välja att ta både lån och Studiebidrag, och även då är det bara det du lånar som ska betalas tillbaka. Du kan förstås välja att låna i färre veckor än vad du egentligen har rätt till för att inte få en hög skuld.

Det finns dock vissa krav du måste uppfylla för att ha rätt till studiemedel. Du måste till exempel studera en utbildning som ger rätt till studiemedel, studera på minst 50 procent av heltid och minst tre veckor, uppfylla ålderskraven och klara dina studieresultat. Samtliga krav kan du läsa om på CSN:s hemsida. Studerar du utomlands kan du också ansöka om studiemedel.

Hur mycket studiemedel kan jag låna?

Hur mycket du kan låna och hur mycket du kan få i Studiebidrag beror på om du studerar på heltid eller deltid och hur många veckor du studerar.

Om du studerar på heltid 2017 får du Studiebidrag på 712 kronor i veckan och du kan ansöka om lån upp till 1 792 kronor i veckan. Det innebär studiemedel på totalt 2 504 kronor i veckan. På fyra veckor, drygt en månad, får du alltså Studiebidrag på 2 848 kronor och lån på 7 168 kronor. Det ger dig totalt 10 016 kronor. Studerar du deltid eller 75 procent så gäller andra belopp, det kan du läsa om här. Det finns också vissa Studiebidrag du kan ansöka till om man har barn, om du har arbetat tidigare och haft en viss lägsta inkomst, med mera.