Ett lånelöfte är ett löfte från banken eller långivaren kopplat till ett belopp på hur mycket en kund kan låna. Ett lånelöfte ansöker man om när man letar ny bostad och går på visningar. Ett lånelöfte är en trygghet för den som ska köpa och gå på visningar, då vet man hur långt man kan vara med i budgivningen på ett hus eller lägenhet. Det är samtidigt en trygghet för den mäklare som säljer den aktuella bostaden, som då vet att den som vunnit budgivningen och innehar ett lånelöfte också ka fullfölja köpet med genom att ansöka om bolån hos banken. Faktum är att många mäklare kräver ett lånelöfte innan man får ge sig in i en budgivning.

Hur ansöker man om ett lånelöfte?

Man kan ansöka om ett lånelöfte på lite olika sätt. Dels kan man boka en tid hos banken med en rådgivare, eller så fyller man helt enkelt i en lånelöftesanskan hos en bank eller varför inte gå via en bolåneförmedlare som redan innan den formella låneansökan behöver komma in, kan konkurrensutsätta långivarna och erbjuda kunden mest förmånliga villkor.

Det kostar inget att ansöka om ett lånelöfte

Lånelöften är i regel helt kostnadsfria och olika banker ger dig olika tidsperioder över hur länge ditt lånelöfte är giltigt, i de flesta fall 3 månader ibland upp till ett halvår. Det går ofta bra att ansöka om förlängning av lånelöftet. Ett lånelöfte är inte bindande. Man kan ansöka om lånelöfte hos en bank men sedan välja en annan långivare i slutändan. Banken i sin tur har möjlighet att ändra summan av bolånet om inkomsten eller arbetsförhållandena ändras eller väsentligt avviker från det underlag lånelöftet baserar sig på. Villkoren i lånelöftet är alltså ”villkorade” och även de kommunicerade räntornas kan komma att justeras både uppåt och nedåt.

Var beredd på att banken tar en kreditupplysning när du ansöker om lånelöfte

För att ta fram ett lånelöfte gör banken en kreditupplysning för att bedöma låntagarens kreditvärdighet. Inkomst, anställningsform, hushållets kostnader, andra skulder och lån värderas och det görs en boendekalkyl (Comboloans kalkyler hittar man här!) för att se hur man kommer klara bolånet.

När sedan köpet väl är hamn och det är dags att ansöka om själva bolånet så kan man säga att man redan har gjort ett stort förarbete genom att man har ett lånelöfte. Senast inom en vecka efter vunnen budgivning, ofta tidigare än så, är det dags att skriva kontrakt och i samband med det avläggs handpenning nom normalt sett är 10% av köpeskillingen. När kontraktet är skrivet och handpenningen betald så tar det ofta ett par månader innan man når tillträdesdagen och det är då full betalning sker och det som började med ett lånelöfte har nu blivit ett bolån.