Byta bank - kostnad och hur gör man?
En del funderar på att byta bank, andra funderar på att skaffa en till. Förr i tiden hade man ofta bara en bank, numera är det vanligt att man är kund i flera banker. Många har kanske sitt lönekonto i en bank, ett sparkonto med bra ränta hos en nischbank, bolån i en annan bank, pensionen i ytterligare en bank och aktiesparande hos en nätmäklare eller en digital bank. Detta skapar både möjligheter och utmaningar, men för en vaken kund finns det också möjlighet att dra nytta av situationen, då alla banker normalt sett vill öka sina kunders engagemang hos just deras bank.
Missnöjda kunder vill ibland byta bank för att få bättre bolån
En del bankkunder är missnöjda med sin banks boräntor eller att t.ex. fonderna ha höga avgifter, dålig service och tillgänglighet är andra faktorer som drar ner nöjdheten med banken. Varje år mäts kundnöjdheten i en stor undersökning som kallas Svenskt Kvalitetsindex (SKI) och där syns att graden av nöjdhet bland bankerna har stor spridning. Där syns också att graden av otrohet ökar och under de senaste åren är ungefär hälften av svenskarna helkunder hos en bank, medan den andra hälften av bankkunder har två eller flera banker.
Så hur byter man då bank?
Om vi börjar med det självklara svaret, man använder sig av Comboloan som låneförmedlare och där matchas man ihop med den eller de långivare som passar ens förutsättningar allra bäst. Störst ekonomisk vinning kan man potentiellt få genom att byta bank kan du göra med dina bolån. Bolån innebär ofta stora lån och 1% eller 0,5% lägre boränta betyder 10-tusentals kronor per år i besparade ränteutgifter.
På privatlånesidan finns minst lika bra möjlighet att förbättra sina privatlån genom att samla eller lägga om lånen. Trots att lånebeloppen inte kan jämföras med bolånens storlek, kan ofta räntesatsen sjunka ett par %-enheter om man samlar alla lån och krediter i ett större privatlån. Igen, vi slår ett slag för Comboloans förmedlingstjänst som bara belastar kunden med en kreditupplysning och ställer flera banker emot varandra, kunden väljer sedan den bank som passar bäst. Väljer man Comboloans förmedlingstjänst förmedlas man alltså vidare till en ny bank eller långivare och den nya banken hjälper sedan kunden att lösa lånen och därmed byta bank för lånet.
Svenska Bankföreningen har tagit fram gemensamma rutiner för bankbyte
Många uppfattar att det är krångligt att byta bank och därför har svenska bankföreningen tagit fram gemensamma rutiner för bankbyte. Har man lämnat komplett information till den nya banken ska det inte ta mer än 3-5 dagar att byta bank.
Länk till Svenska Bankföreningens checklista för att byta bank hittar ni här!