Av: Micke (Medlem)

Hej. Nu är det ett år sedan sist jag var på banken och skulle förhandla räntor . Min bankman har avancerat så jag fick träffa en kvinna för omplaceringen av bolånet. Jag har alltså Swedbank och har tidigare genom min förra bankman fått i mitt(och i andras tycke) riktigt bra räntor (=läs låga). Har iaf nu en 1-årigt lån som löper ut i april. Det lånet är på 722500kr och motsvarar en tredjedel av mitt vårat totala lån , dvs 2 167 500kr. Är en vanlig svensson som jobbar inom industrin och har således helt okej inkomst, ca 340 000/år, det gäller även min sambo som tjänar som mig. Vi har två bilar försäkrade i Swedbank , villan försäkrad i Swedbank . Pensionsparar en liten summa/mån samt sambo som fondsparar en liten summa fonder/mån. Övrigt sparande dvs fonder och sparkonton har vi på andra banker, typ Avanza osv.

Har alltid/oftast varit rätt nöjd efter ett möte med banken men denna gång så kändes det inte bra och det var jag tydlig med henne och påvisade. Nu till vad hon kunde erbjuda:
Hennes utgångspunkt var swedbanks officiella räntor - 0,25%. Det var vad hon kunde erbjuda kort och gott! Den rörliga kunde hon sträcka sig till officiella -0,35%.

Hon påstod att det är andra tider bla bla. Känns dock som att jag inte fick speciellt bra rabatt , eller vad säger ni andra som kan detta?!

Funderar starkt på att Byta bank eller åtminstone byta och få träffa en annan rådgivare, för jag och den här klickade inte om jag säger så... Skulle ett byte av kontor(fortf inom Swedbank ) kunna göra skillnad?

Jag såg att efter min rabatt så ligger jag 0,13 % högre i ränta på swedbanks 1-åring jämfört med SEB ´s 1-åriga ränta (utan rabatt !) Sugen på att gå in till SEB och bara flytta över den rakt av dit, om det går.

Så vad har ni för åsikter om rabatten jag fått? Är det bara jag som är grinig/girig eller?

Stort tack för kommentar kring mina funderingar. Måste bestämma mig innan fredag så jag behöver hjälp snabbt!!!!


Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Slösa inte tid här, gå direkt till en annan bank! Om du känner att du inte hinner så kan du köra med rörliga lån så det går lättare att flytta...
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Byt bank eller i alla fall bankkontor.
Jag hade Swedbank ett tag (är SEB kund annars) och blev bemött på helt olika sätt på olika kontor.
Saken var den att jag hade bokat en lägenhet i nyprod.men tre månader innan den var klar
så hittade jag en annan, begagnad....Ett problem, det insåg jag ju, inflyttning där skulle nämligen vara samma helg som tillträdet till den nyproducerade !
Mäklaren (som var Fastighetsbyrån= Swedbank ) skickade mig till det lokala Swedbankkontoret och efter en stund funderande var beredda att låna ut även om jag vid tillträdet samtidigt hade lån på nyprod.lgh (detta lån hade jag redan gjort upp med Swedbank Kungsholmen om)
Men....när det sedan drog ihop sig till tillträde hade de tydligen glömt det ! Jag skulle inte få lån .
Och jag blev dessutom tillrättavisad över att jag varit på kontoret i Kungsholmen och lånat pengar (!!) Skulle jag låna skulle jag ta båda lånen hos dem (vilket var en konstig kommentar, jag skulle ju inte få låna till två bostäder där ...)
Ja,,det slutade ju med att jag avslutade samtalet och ringde mäklaren för att berätta att vi hade ett problem...Hade jag fått nej från början kunde vi ju bara skjutit på tillträdet.
Nu löste det sig till slut ändå -genom att jag lånade til båda köpen av
Kungsholmskontoret.
Så visst kan det vara olika mellan olika kontor och säkert också variera på kontoren beroende
på vilken bankman du får.
Mitt tips är att testa SEB , där kan du säker också ha otur med bankmannen, men letar du bäst ränta är nog SEB den bank du har störst chans att få bra rabatt hos (jag har idag 2,59% på 3-mån)
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Bästa villkoren rimligtvis till helkunderna så erbjud dig att flytta ditt sparande ...
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Vad har du för ränta på lånet? Är det rörlig eller fast?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Blev erbjuden -0,45% på 3-mån och -0,40% på 1-års hos Swedbank i veckan.
Av: Micke (Medlem)

Tack för era svar i ämnet!

Det lånet som ska omförhandlas som nu löper ut är ett 1-årigt lån som under ett år har legat på 1,29% så viss skillnad lär det bli nu när det ska omförhandlas..
Sedan har jag 1/3 rörligt samt 1/3 som löper ut våren 2012. Totalt sett ger det ett lån
2 167 500 kr( dvs 722500*3=2167500kr).

Du som skrev att du blev erbjuden -0,45 samt -0,40, hur stort lån ska du omförhandla? Och hur mkt lån har du totalt? Är du "trogen" kund, med sparande , fonder osv?

Jag kan säga att jag gått från att vara en trogen kund, med sparande i banken, bl a kapitalförsäkring m.m men har nu flyttat det mesta av mina pengar till Avanza samt sparkonto hos nischbank.

Kommer förmodligen göra som någon föreslog att teckna det på rörligt så är jag åtminstone "fri" att agera på marknaden och kolla alternativ..

mvh Micke
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hej, tänkte omförhandla min 3 mån och ev. gå till 1 eller 2 år. har i dag 3,30 på lånet (ca 2, 5 milj). Funderar på att gå över till Danske bank. Är det ngn som har bra erfarenhet av dem? Eller ngn annan rek.?
mvh
Marie
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Har haft Swedbank länge och varit en trogen kund. Fick lånevillkor på lån om 2,5 milj knutet till repan, vår ränta skulle ligga 36 punkter (0,36) över den. Detta var i maj 2007. Sen kom finanskrisen och de började smyghöja, inget konstigt med det. Det fanns en klausul som sa att om banken får högre inlåningskostnader kan räntan höjas. Det är bara det att detta har bara fortsatt. Nu ligger lånet fortfarande långt över dessa 36 punkter (106 punkter över!). Jag/vi har påtalat detta för banken, som dessutom har missat att informera om dessa höjningar, vilket är ett krav enligt avtalet. Funderar på att anmäla till ARN, alt Byta bank . Någon som varit med om detta eller har något tips!
Mvh, Sara
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hej, sitter i samma sitts som Sara. Det är inte bara att Swedbank ska informera de ska väl bevisa att deras kostnader ökat, inte bara att de anställer non chef som ska ha hög lön måste de höja vår ränta ? Har klagat hos Swedbak snart kommer att skicka ärende till Swedbanks kunds ombudsman om detta hjälper inte gör jag anmälningen till ARN
Mvh, Suljo
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hej!
Det är inte så säkert att det bara är att lägga lånet rörligt och sedan flytta det till en annan långivare. Det beror på hur pantbrevsbilden ser ut. I värsta fall har du ett pantbrev som täcker samtliga lån och i så fall år du först be Swedbank om lov att göra en säkerhetsändring (kostar pengar) på det lånet som är bundet till 2012. Den nya banken vill ha egen pantsättning varför de får hjälpa dig med att döda och nyfastställa pantbrev som är beloppsmässigt anpassade efter din nya lånebild (kostar också pengar). Sammantaget är det inte säkert att de kronor du tjänar på räntan väger upp för de kostnader du får för att hantera dina pantbrev . Det alternativ som ur pantbrevshänseende blir billigast är om du flyttar samtliga lån eftersom den nya långivaren kan rekvirera samtliga pantbrev från Swedbank . Detta alternativ innebär förstås att du måste lösa lånet som är bundet till 2012 i förtid vilket kan kosta en slant i ränteskillnadsersättning , beroende på vilken ränta det lånet löper med. Det kan ju också vara på det viset att lånet som är bundet till 2012 löper med en ränta som är lägre än vad du skulle få om du placeras lånet idag och då är det inte heller någon bra lösning. I mina ögon är rabatter på 0,25 - 0,35 % tämligen generösa! Kanske vore bättre om du själv föreslår att flytta ditt sparande til Swedbank .

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet