Av: pia (Medlem)

jag och min man vill köpa hus, vi bor i en stor lägenhet (hyresrätt) och har inget sparat kapital. Vi fast arbete med god inkomst ca 60 000 kr före skatt i månaden. När vi bestämde oss för att vi ville bo i hus så satte vi förstås igång att spara, men nu har vi hittat vårt drömhus. det begärda priset är 1150000kr. Att betala av ett lån på den summan är inget större bekymmer, men vad vi förstår när man läser i tidningar så kräver alla banker 10% i kontant insats, och det har inte vi. Vi har inga bra bank kontakter. jag har forexbank , min man har Swedbank , men den banken verkar vara den som mest kräver 10%.
Nu undrar jag, hur gör alla andra husköpare, för inte är det väl så att alla har flera 100000 på banken ....tillläggas att vi har inga lån i övrigt, inga betalningsanmärkningar eller annat som ligger oss till last.

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Tja... Banken kanske inte behöver oroa sig jättemycket för belåningsgraden, speciellt med ett så billigt hus.

Men hur har ni tänkt finansiera lagfartsavgift, pantbrev , och sist men inte minst alla kostnader i samband med flytten?

Har ni bil?

Men det är säkert bara att försöka ta kontakt - kostar inget, och med så bra inkomster lär ju inte banken ha så mycket att förlora.

/Magnus
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Gå till någon av storbankerna så kanske det kan gå. Nischbankerna är nog svårare då de ofta kräver en insats, möjligen SBAB undantagen.

Men det banken kommer att fråga är varför ni inte lyckats spara ihop 100 000 kr på några år? Ni måste ju ha funderat ett tag på hus.......Har ni en hyresrätt med mycket hög hyra kanske det är en OK förklaring, men om inte så....
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Prova SBAB de ger upp till 95%. Tror det är svår att komma under 5% i instats.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Om det är så att banken inte går med på att bevilja topplån mellan 100-105% så kan ni alltid ta ett blancolån på 50-100 tusen. Om ni är medlemmar i fack eller andra organisationer så brukar det finnas bra villkor på sådana lån med inte alltför höga räntor . Med era goda inkomster borde ni kunna betala av ett sådant "extralån" på ett år och därefter börja spara till en rejäl buffert (det kostar att underhålla ett hus...!) alternativt amortera på bolånet. Lycka till!
Av: Sögard (Medlem)

"Nu undrar jag, hur gör alla andra husköpare, för inte är det väl så att alla har flera 100000 på banken ..."

Faktum är att det är precis det folk har. En hushållsinkomst på 60K brutto i hyresrätt och inte ens spara 5 000/mån är nästan oansvarigt. Oavsett om man ska köpa hus eller inte.

I Stockholm skramlar folk ihop det femdubbla för att kunna köpa lägenheter...

Å andra sidan, tar ni er i kragen och spar 10 000/mån så kan ni köpa det där huset inom ett år.
Av: Sögard (Medlem)

Dessutom "köper" man ju egentligen inte ett hus om det är 100 % belånat - man hyr det. Av banken.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Sögard: vad anser du att du tillför med din snusförnuftighet och ditt ordmärkande?

Lite gemytlig Jante-känsla?

Tror du deras drömhus fortfarande kommer vara till salu om ett år?

Tror du ett miljonlån kommer stjälpa deras ekonomi?

/Magnus
Av: Sögard (Medlem)

Jag försöker poängtera att om man inte sparar en krona trots goda ekonomiska förutsättningar kanske man behöver fundera lite grann på ett husköp, lära sig spara lite grann och sedan slå till.

Hundraprocentiga belåningsgrader var det som startade den här krisen, som bekant. Jag blir rädd när folk undrar varför de inte får låna 100 % och undrar om det verkligen kan vara så att andra husköpare verkligen har sparat pengar?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Tack för alla svar.Vi får väl se hur det går.Jag kan upplysa om att vi har en "ganska dyr hyresrätt, samt fött och fostrat fem barn, och som många andra mammor har jag då jobbat deltid. Det är faktiskt inget konstigt alls att vi inte har massa pengar på banken, tänkte mer att likväl som att lägga 12000 i månaden på hyra så att amortera på ett lån eller som snusförnuftig säger , hyra av banken.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Trådstartaren> Med all respekt för er situation så tar ni en rejält stor risk genom att köpa bostad utan några sparade medel. Varför man inte har några sparade medel kan givetvis ha sina rimliga förklaringar men alldeles oavsett så kräver ett eget ägande av en bostad en helt annan form av ekonomi än att bo i en hyresrätt.

För det första är det normala att man lägger in 10% i Kontantinsats som minimum. Utöver detta så skall man också betala Lagfart den kostar 825kr plus 1,5% av köpeskillingen dvs i ert fall knappa 20 000kr. Sedan tillkommer eventuellt pantbrevkostander beroende på hur mycket lån föregående ägare haft. Sedan är det givetvis klokt att ha kanske 50 000kr som någon form av minibuffert om det händer något i huset. Sedan när ni flyttar från en hyresrätt så får ni räkna med att ha dubbla boende kanske 2 månader (24 000kr då om ni har en hyra på 12kkr). Sedan kostnader som har med flytten och liknande. Ni kommer då hamna på en lånegrad som ligger högre än köpeskillingen och det är inget att rekomendera om man säger så. Dessutom så kommer ni får mycket dyra räntor ...

Tyvärr är det inte så att det är någon mänsklig rättighet få låna pengar . Har man inga pengar så så är det banken som avgör om man får köpa bostad eller inte. Thats the game.

Så mitt råd är att börja spara, först sen titta på drömhuset.

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet