Av: Fastkedjade där vi bor (Medlem)

Vi har hittat drömhuset och vill köpa det och sälja befintligt hus.
Men vår bank säger att vi måste sälja vårt befintliga först (belånat ca 70%).
När vi gjort det är troligen drömhuset sålt!
Vi har ekonomi för att äga bägge husen (dock med liten mariginal) enligt t.ex. comboloan.

Hur gör ni andra när ni vill flytta från villa till villa nuförtiden? Har alla banker dessa regler nu?

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Nu förstår jag inte riktigt hur banken menar.
antar att de vill att det hus ni bor i nu ska vara sålt men inte att köparna nödvändigtvis ska ha flyttat in när ni tillträder "drömhuset" ? Det bör ju räcka med att banken ser att någon SKA flytta in i det rätt snart.
Att behålla det gamla huset OCH köpa det nya utan att alls sälja verkar orimligt (men det beror så klar på var husen ligger) men också onödigt. Ni ska väl inte bo i två hus ?/CS
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Vad jag menade är att ni ska kunna köpa huset -i alla fall om ni klarar att få fram kontanter till handpenningen.
Men för att vara med och finansiera resterande 90% vill nog banken se att ni sålt det ni bor i nu. Då får ni se till att tillträdet till det nya blir så långt fram att ni hunnit hitta en köpare tilldet gamla huset./CS
Av: Malmö (Medlem)

Kan ju bli en trist historia om de inte fått sitt hus sålt, då de inte kommer kunna fullfölja köpet eftersom de inte får låna pengar för båda.

Vet inte riktigt hur bankerna räknar numera, men många kräver att säljkontrakt på ert nuvarande hus finns.

Ställer helt klart till det att bankerna är svåra med just detta...
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Det beror givetvis på hur högt belånad man är och lönen spelar ju också in.
Jag har just köpt bostadsrätt med ett okej för lån utan att sälja först, men då har jag
bara 50% belåning tidigare. Sedan kanske banken är modigare när det gäller bostadsrätter i Stockholm , de kanske är lättare att sälja än hus just nu ?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Vi får inte ok på att köpa nytt hus innan vi säljer det gamla. Vi har väl inte så vi kan lägga någon nämnvärd Kontantinsats på det nya innan det gamla är sålt. Kalkylmässigt räknar banken på en ränta på 6,5% vilket också gör det svårare. Personligen tyckte vi att det var en ganska bra tid att köpa först och sälja sedan eftersom räntorna var förmånliga nu och det absolut inte var något problem för oss att ha dubbelt.

När vi frågade hur mycket vi fick låna om vi säljer först, skulle vi inte ens kunnat köpa vårt eget hus...och vår ekonomiska situation är bättre idag än när vi köpte huset för ett par år sedan...

Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Så är det! Det är ingen mänsklig rättighet att få låna pengar ...prova på en annan bank är väl ett tips men gräset är oftast inte grönare på andra sidan.

Play the game
Av: Malmö (Medlem)

? Nej det är ingen mänsklig rättighet att få låna pengar . Dock om du har en rimlig situation, sparade pengar, goda inkomster...vill man ju få stöd av banken i den värld man är.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

malmö, visst är det så men det är banken ensidigt som avgör om du får låna eller inte. Är man en bra kund med låga risk så kommer man få väldigt bra villkor på ex. bostadslån är man däremot inte en "top-of-the-line" kund så är sannolikheten ibland att man inte får något lån och det är inte så mycket man kan göra åt det utom då möjligtvis att försöka låna någon annanstans.

Det är få som under någon längre tid rattar runt två hus med stora bostadslån ..oavsett vad man själv tror om den egna situationen.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hej! Vi var på banken idag och fick höra samma sak eftersom vi skall kunna leva under obestämd tid med två stora lån . Vem f-n klarar av det? Det är ju i en övergångs period (och ja jag vet att det är finanskris, men i vårt område har huspriserna bara gått upp och husen går som smör i solen). Vi sitter idag på ett likvärdigt hus men vill byta till ett annat ett par kvarter härifrån som vi hittat på Hemnet.

Nu måste vi sälja först och köpa sen och då finns INTE det huset kvar då budgivningen redan är igång...

Då har vi två alternativ! Stanna kvar i vårt hus, alt. sälja det och hoppas att det "drömhuset" dyker upp samtidigt som vi får vårt eget sålt. Sannolikheten är MYCKET liten att detta skall hända. Tycker att det är riktigt kasst att det ska behöva vara så här. Man kollar först på något nytt och säljer sen det man har, så har det varit innan och det är så man vill ha det.

Känner sig lite sviken och väldigt liten...

J
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Men hallå...! ni måste ju inte sälja innan ni köper, bara innan tillträdet.
Vid husköp kan det ju vara en rätt lång tid.
Har ni bara ett kontrakt på att någon köpt och SKA flytta in kan ni få brygglån för den tid
ni har kvar både det hus ni ska flytta ut ur och det nya.
Det banken inte vill är att låna er pengar till det nya huset innan de vet att ni fått en köpare till det ni har. Sedan behöver inte den köparen ens ha flyttat in när ni flyttar ut. Men banken vill se att det finns ett bindande avtal på att de SKA överta er gamla bostad.
För ni har väl ändå inte tänkt behålla det gamla ett par år om ni nu hittat drömhuset?


Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet